Historia

Munkfors Motorclubs historia håller på att dokumenteras av historiekommittén. Vi börjar publicera lite här nedan.

Hälsningar Historiekommittén.
Vid tangentbordet…
Anders Ekström
Vi som var med då det begav sig…
Håkan Nilsson
Ulf Stjernlöf

Gamla hemsidan finner ni här.
http://munkforsmc.se/index.htm 

Här lite historieanekdoter.


DRÖMMEN OM EN EGEN KARTINGBANA – INSAMLINGEN!

Vid en historiekväll 2015 på klubblokalen berättade Leif Holm om alla sätt och tricks som man använde för att få in pengar att finansiera Kartingbanan med. Allt från att Bert Andersson och Tommy Söderberg sålde lotter, till auktion på Blia Bryggeri till förmån för banbygget.
– Jag hade också en liten butik i källaren hemma där vi sålde mössor, jackor och glas från SEA glasbruk i Småland, där jag hade en kontakt, det var andrasortering med små skönhetsfel jag fick köpa billigt, berättade Leif Holm.
Slutspurten mot banbygget som faktiskt gick under arbetsnamnet ”Munkringen”, var en insamling där allmänheten ställde upp med totalt 865 kr till banan.
Detta motsvarar en bit över 5800 kr i dagens penningvärde. Var och en fick skriva sin namnteckning på den tavla som än idag pryder väggen på vår klubblokal.

HUR ALLT BÖRJADE

De nogräknade som minns tycker kanske att vi startade 1969, men rent officiellt bildades MMC 1974 då Munkfors Carting Club gick samman med rallyförarna i bygden och bildade MMC. Om man rullar tillbaka från första början så startade allt med att Leif Holm var på semesterresa med familjen i södra Europa 1966. Efter att ha kört hyrkart nere i Riccione, Italien,blev de sugna på att börja bygga och köra själva. Pappa Harry lär till och med tyckt att det skulle byggas egen gokartbana i Munkebol efter detta.
– Jag fick sen reda på att Sune Söderberg höll på med gokart året efter och körde runt på Travbanan i tallheden på Bliängen, berättade Leif vid en historiekväll 2015.
Året efter började dessa två pionjärer inom Munkfors Motorsport penninginsamlingen med målet att bygga en kartingbana. Denna första motorklubb och embryot till vår nuvarande klubb hade namnet ”Munkfors Carting Club” och bildades 1969 enligt en text ur ett programblad. De båda började sälja lotter utanför det då nyligen färdigställda Köpcentrum i Munkfors.
Detta var starten på det som fem år senare skulle bli Munkfors Motorclub.
Bilden ovan är från ett klubbmöte anno 1976 i den första klubblokalen som fanns nere snett mittemot järnvägsstationen. Notera dåtidens MMC-jackor! Fr. v. Ulf Stjernlöf, Werner Biehl, Bosse Andersson, Leif Holm, Kerstin Sandberg, Charlie, Sune Söderberg, Håkan Nilsson och Conny Johannesson.

DET BÖRJADE I RANSBERG

Sporten Folkrace kom 1981 från Finland till Sverige, för att stanna. Redan året efter körde MMC sin första tävling. Den första ”arenan” var den provisoriska banan i Ransbergs Grusgrop, där det kördes tävling både 1982 och 1983.
Christer Pettersson lånade ut sitt gamla program från en av tävlingarna, troligen 1983, till oss för inscanning och berättade bland annat att den för många välkända FBK-rösten Bosse Sonnö var speaker på åtminstone en av tävlingarna.
Kändisheat kördes där bland annat dåvarande kommunalrådet Roland Arnesson körde Christers bil mot bland annat Gustav Stenbäck m.fl.

Alltid kul på två och fyra hjul!